Belépés



Szavazások
Hogy tetszik az új oldal?
 
Banner Slider

Balmazújváros, Szíki-tó 2017. november 26. A Debreceni Csali HE pergető verseny eredmény hirdetése. Az eső reggel óta esik, mindenki teljesen átázva, talán az alsóneműkig, amikor megszólal mellettem egy hang. „Fiúk! Nem vagyunk mi egy kicsit őrültek­­­?" A kérdésre én válaszoltam egy öreg vadászbarátom kedvenc mondásával: „ Egy asszonynak van három fia. Egy horgász, egy vadász, de a harmadik teljesen normális.”

Pergető verseny. Egyesületünk még nem szervezett kimondottan a pergető horgászoknak versenyt. Nem is nagyon volt rá igény, hiszen ez a horgászmódszer egy külön világ, külön kaszt a horgászok között és a tagjaink inkább a finom szerelékes módszert részesítik előnyben. Jött egy kósza gondolat, próbáljuk meg. Egyszerűnek tűnt a dolog, helyszín egyeztetés, versenykiírás, díjak beszerzése,  szabályok megírása – alapul véve az országos parti pergető verseny szabályzatot- és mehetünk versenyezni.

Igen ám, de először csak asz egyesületi tagoknak volt meghirdetve, gondolván, hogy a sok tag közül csak meglesz a szükséges létszám. Nem lett meg. Mint mondottam volt az előbb, ez egy külön világ. A helyszín már leegyeztetve, versenyezni kívánó tagokból meg kevés. Megoldás? Tegyük nyílttá a nevezést és hátha. Úgy is lett, a tíz fő egyesületi taghoz jelentkezett még tíz fő más egyesületekből, így már másképp állt a dolog, vasárnap reggel indulhat a megmérettetés.

Szombaton este kidugom az orrom a meleg szobából, esik az eső. Ki gondolta volna, hogy az előre jelzés igaznak bizonyul. Nem baj, majd reggelig eláll. Nem állt el, kitartóan esett. Nem baj legalább a szél nem fúj. Vigasztaltam magam. Egy kis eső nem árthat senkinek és semminek. Végül is pergető verseny lesz, a pergető horgászt nem zavarja az sem, ha kicsi piros traktorok hullanak az égből. Legalább is nekem ezt mondták.

Reggel hét óra. Az eső még mindig esik. Na, vajon hányan jönnek el a húszból? Gyülekező, regisztráció – eddig vagyunk tizenheten – sorsolás három szektorra osztott pályára, három versenybíróval, szabályismertetés, verseny kezdés 08:00-kor. Még mindig esik.

Harminc perces etapok, azaz harminc percenként szektor váltás. Verseny idő 4,5 óra. Az egyik szektorban én vállaltam a bírói, mérlegelői posztot. Még szerencse, hogy vannak a parton fedett asztalok padokkal, legalább egy kicsit védve leszek az esőtől. Na, ez nem így történt, az eső úgy esett, hogy minden vizes volt. Telik múlik az idő, még nincs fogás. Ne izgulj – mondja az egyik helyi horgász – majd tíz óra körül indul meg. Jól van, gondoltam, akkor még van idejük a halaknak.

Az első fogás 09:00 óra magasságában volt, a verseny legnagyobb és egyben a díjnyertes hala, melyet Szabó Norbert kocapecás fogta ki véletlenül. A csuka hossza 84 cm. Ahogy ment előre az óramutató, egyre inkább az volt az érzésem, hogy most nem igazán sok halas verseny lesz. A horgászokon viszont nem látszott ez az érzés, ők lankadatlanul dobálták a műcsalikat, váltogatták a szektorokat végig tapogatva szinte a tó egész medrét. Sajnos a verseny ideje alatt csak öt darab rablóhal került terítékre. Az idő rosszabra fordult időközben, az eső intenzívebb lett, de nem fújt a szél egészen az utolsó szektorváltásig. Ez már tényleg nem hiányzott.

A versenyzők a verseny végét jelző kürt szó elhangzása után felszereléseikkel kibattyogtak gépkocsijaikhoz, elpakolták azokat, akinek még volt száraz ruhája, az átöltözött és mindenki nagy örömmel fogyasztotta a jó forró babgulyást. Jól esett. De az eső is. Nem hagyott alább egy szemernyit sem.

Az eredmény hirdetésnél mindenki jelen volt, hangos tapssal ünnepelték azokat a szerencséseket, akik a verseny alatt halat tudtak fogni, főleg a három helyezést elért horgásztársukat.  

Első helyezett Szabó Norbert egy darab 84 cm-es csukával. Ő nyerte a legnagyobb hal kifogásáért járó díjat is.

Második helyezett Szabó Mihály 80 cm-es halával.

Harmadikként Zsigmond Tibor végzett 66 cm-rel

A negyedik helyezett Janó gyula lett 59 cm-rel, míg az ötödik Szabó László 47 centivel.

Gratulálok a helyezést elért horgásznak és azoknak a versenyzőknek is, akik most nem voltak szerencsések, de kitartóan kűzdöttek a szélsőséges időjárás ellenére is.

Közben egy versenyző már azt kérdezte tőlem, hogy mikor lesz a következő verseny. Nem tudom – válaszoltam – de a Sellő HE. következő vasárnap, azaz 12.03-án rendez versenyt. Az jó! Hangzott a válasz, akkor majd jövök.

Ugye igaz a mondás? Egy asszonynak van három fia. Egy horgász, egy vadász és a harmadik, aki teljesen normális.

                                                                                                                                    Takács Lajos