Belépés



Szavazások
Hogy tetszik az új oldal?
 
Banner Slider

A TOP-FISH SPORTHORGÁSZ EGYESÜLET javaslatára az elmúlt év novemberében összeült néhány egyesületi vezető és egyesületi tag, megvitatni a jelenlegi Hajdú-Bihar megyei horgászlehetőségeket. A beszélgetésen részt vett a Top-Fish SHE mellett a Tiszavirág HE Balmazújvárosról, Az Álomhal HE, a később bejegyzett Kapitális HE és a megbeszélt irányvonalhoz később csatlakozott a Csali HE vezetősége is.

A Hajdú Bihar Megyei Horgász Szervezetek Szövetségének halászati hasznosításában lévő vizeken a Szövetség halászati joga 2015-ben lejár. Éppen ezért december 2-án levélben fordultunk a szövetség ügyvezetőjéhez  Dr. Veres Ferenchez, amelyben a horgászok szemszögéből vizsgálva, a vizek állapotáról tájékoztattuk, illetve javaslatokat tettünk a halfogási lehetőségek javítására.

Veres Úr december 17-én fogadott bennünket, ahol elnöki beszámolójában összefoglalta a 2014-es évet és vázolta a 2015-ös feladatokat, amiben ígéretet tett az általunk megfogalmazott gondolatok cselekvéssé formálásában.

 2015-tavaszán várható a vizek halászati hasznosítására vonatkozó a pályázat kiírása. A Hajdú- Bihar Megyei Horgász Szervezetek Szövetsége a jelenleg is kezelésében lévő vízterületeket mindenképpen pályázni fogja, ill. a horgászvízzel rendelkező egyesületek pályázatának benyújtásában segítséget fog nyújtani. Kivételt képeznek ez alól a Fancsikai tavak, ugyanis a  Megyei Halászati Felügyelőség véleménye szerint a vízhiánytól szenvedő tavak jelen állapotukban nem biztos, hogy pályáztathatóak.  Ez jelenleg (2014 december) még nyitott kérdés. Elhangzott még az is, hogy nem törvényszerű az, hogy a Látóképi víztározó és Keleti főcsatorna halászati joga a Hajdú-Bihar Megyei Horgász Szervezetek Szövetségének a kezelésében legyen a jövőben. Elnök úr véleménye szerint, amennyiben ezek a vizek továbbra is horgászati hasznosításában maradnak, úgy akár a szövetség tagegyesületei is pályázhatják, amennyiben a megyei szövetségnél jobb feltételeket tudnak biztosítani.

A december 2-ai levél fő irányvonala a halőrzés volt. A kis egyesületi vizeken már régóta alkalmazott, az országos horgászrendnél jóval szigorúbb szabályokat, korlátozásokat most már az ország legnagyobb vizein is alkalmazzák. A Tisza-tó, Velencei-tó és már a Balaton horgászrendjébe is fogási kvótákat vezettek be. A vizenként eltérő, de az országos horgászrendnél szigorúbb szabályok alól  a megyei szövetség vizei sem kivételek. Az országos 5db (3+2) helyett a Szövetség vizein  3db(2+1) a napi elvihető nemes hal mennyiség. Az éves maximálisan elvihető mennyiség pedig 80 kg-ban van korlátozva. Kis finomításokkal ebben minden jelen lévő horgászvezető egyetértett. Azonban a már közhelynek számító „minden törvény annyit ér amennyit betartanak belőle” mondat ide is érvényes. Tehát legtöbbet ez ügyben a halászati őrök tudják tenni fokozottabb jelenléttel és a kor technikai eszközeit kihasználó ellenőrzésekkel. Veres Úr tájékoztatása szerint nyitott kapukat döngetünk, ugyanis éppen most pályáztak a halászati őrök munkáját könnyítő technikai eszközökre, távcsövekre kamerákra stb. A 2015-ös területi jegyeken megtalálható lesz a halászati őrök telefonos elérhetősége, amin a tisztességesen horgászók bejelentést tehetnek amennyiben törvénysértő dolgot tapasztalnak a vízpartokon. Erre reagálva a jelen lévő halászati őrök csoportvezetője elmondta, amennyiben a horgászok törvénysértő dolgot tapasztalnak és ezen a számon neki ezt jelzik, higgyük el, hogy akár munkaidőn túl is fognak intézkedni. A látóképi szemetes vízpartok megszüntetésére az összetört, hulladékgyűjtésre használt kútgyűrűk cseréjére kaptunk ígéretet, és az ellenőrzések során a halászati őrök figyelemmel lesznek a szemetes helyen horgászókra is.

 

Felvetésünk szerint:

„-Az ellenőrzések ne csak a horgászati okmányok meglétére terjedjenek ki, hanem a zsákmány, a felszerelés, és időnként a gépjármű csomagtartójának átvizsgálására is.

-A jelenlegi rendszer szerint a szabályok ellen vétőtől bevont horgászati okmányokat az illetékes horgászegyesülethez küldik. Az egyesületnek le kellene folytatni a fegyelmi eljárást, ami a legtöbb esetben nem történik meg. Ezért javasoljuk, hogy a szövetség saját fegyelmi bizottságot állítson fel és hozza meg a döntéseit. Az egyesületek csak értesítést kapjanak a döntésről.”

A tárgyaláson jelen lévő Dr. Timkó Zoltán ügyvéd úr ennek a felvetésnek a többféle jogértelmezését ecsetelte. Tudniillik a horgászegyesületi tagok csak közvetve, az egyesületen keresztül tagjai a szövetségnek. A megyei szövetség és a horgász között nincs közvetlen jogi kapcsolat, ami alapján ők bármiféle szankciót alkalmazhatnának ez ügyben. Azonban Veres Úr felkérte Ügyvéd Urat nézzen utána annak a lehetőségnek, hogyan lehet a jogot úgy értelmezni, hogy az általunk javasolt fegyelmi bizottság létrejöhessen és törvényesen működni tudjon.

A régóta húzódó Látókép partján húzódó út kérdésében megbeszéltük a tulajdonviszonyokat, melyből kiderült, hogy a tó versenypálya felőli oldalán lévő út a debreceni önkormányzat tulajdona. A külső oldalon pedig a földhivatali bejegyzések szerint a szántó teljesen a partig húzódik, tehát utat építeni nem lehet. Probléma még, hogy tervezve van a hajdúsági löszhátak gravitációs öntözésének biztosítása érdekében a Látóképi víztározó vízszintjének 2,00 m-es duzzasztása. Amíg ez ki nem derül, nem tudunk az út kérdésében előrelépni. Várhatóan a halászati jogok 15-évre történő pályázatában szakhatósági állásfoglalásként szerepelni fog, hogy a duzzasztás az elkövetkező 15 évben megvalósul-e. Amennyiben nem, akkor újra lehet gondolni az út kérdését. ( A pályázati kiírás 2015 tavaszán várható)

A Látóképi versenypálya, és ezáltal a tó tavaszi nagy horgászterhelése miatt véleményünk szerint a Keleti főcsatorna arra alkalmas szakaszán kellene egy 1000-1500m-es versenypályát kialakítani. Ez a kitakarított szakasz a versenyeken túlmenően horgászlehetőséghez juttatná azokat a horgászokat is, akik nem rendelkeznek part menti ingatlannal és nincs idejük, kedvük a sűrű nádasban, gyékényesben horgászhelyet kialakítani.

Veres Úr tájékoztatása szerint a Magyar Országos Horgász Szövetség ajánlása alapján is szüksége van ennek a térségnek egy országos szintű versenypályára, amit ők a Keleti főcsatornán képzelnek el. A megvalósításhoz szükséges pénz egy részét a MOHOSZ, másik részét a megyei szövetség biztosítaná. Felkérést kaptunk, hogy különböző szempontokat figyelembe véve tegyünk javaslatot a versenypálya kialakítására alkalmas szakasz kijelölésére.

A Top Fish SHE egyik tagjától kapott egy levelet a vezetőség, amelyben a pergető horgász tagunk a fekete sügér védelméért szólalt fel. A levél tartalmával teljes mértékben egyetértettünk, ezért azt eljuttattuk a megyei szövetséghez. Levelében leírta, hogy az átlag horgász érdekei egyáltalán nem, vagy csak minimális mértékben sérülnének a fekete sügér teljes elviteli tilalmával. Ezzel szemben az egyre növekvő, sportszerűen horgászó pergető horgásztábor egy új halfaj megerősödő populációjára horgászhatna a Catch and Realese elvei szerint. A szövetségnél történt beszélgetéskor Veres Úr tudatta velünk, hogy a 2015-évi Látóképi területi jegyeken szerepelni fog a fekete sügér teljes elviteli tilalma, amit ellenőrizni is fognak. Reményeink szerint a sportszerűen pergetők megelégedéssel veszik tudomásul a döntést.

Szintén a fekete sügér populációjának védelmében volt egy javaslat, ívási időszakban való kíméleti terület kijelöléséről, mely a Látóképen ívni akaró egyéb halfajok védelmét is szolgálná. A felvetésre Veres úr ígéretet tett arra, hogy a megyei halászati felügyelővel felvéve a kapcsolatot, megkeresik a módját a kíméleti terület kijelölésére, ami a tavaszi időszakban a sikeres ívást fogja szolgálni.

Reményeink szerint a halőrzés hatékonyabbá tételével és a tervezett fejlesztésekkel a Fancsikai tavak elvesztése után is a Hajdú-Bihar megyei horgászati lehetőségek nem fognak szűkülni. Amennyiben egyre többen belátják, hogy a horgászat sport, rekreációs tevékenység, nem pedig élelemszerzés vagy megélhetés, úgy a halállomány néhány év alatt gyarapodni fog és egyre több horgász juthat élményhez. Az a néhány egyén aki a horgászatot megélhetésnek tekinti, reményeink szerint a szigorúbb halőrzésen fennakad. Kérjük a tisztességesen horgászókat, hogy segítsék a halőrök munkáját. Ne forduljanak el, ha szabálytalanságot látnak, jelentsék azt a halászati őröknek. Csak a tisztességesen horgászók összefogásával és szemléletváltással tudunk még évek múlva is eredményesen horgászni.

Hisszük, hogy erre haladunk.